• slajder_3c.jpg

PROGRAM
VI SZKOŁY DIABETOLOGII DZIECIĘCEJ PTEiDD
2 MARCA 2019 (sobota)
 Aula im. Prof. M. L. Jakubowskiego, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie,

ul. Wielicka 265, 30-663 Kraków

 

8.00 - 8.30 Rejestracja Uczestników
8.30 - 8.45 Uroczyste Otwarcie
8.45 - 10.00 Sesja 1 (75 min)
8.45 - 9.15

Wysiłek fizyczny u chorego na cukrzycę typu 1- algorytm postępowania (wykład 30 min)

Dr hab. med. Agnieszka Szadkowska
Klinika Pediatrii, Onkologii, Hematologii i Diabetologii, Uniwersytet Medyczny, Łódź
9.15 - 9.45 Co nowego w zaleceniach ISPAD 2018 (wykład 30 min)     Dr hab. med. Joanna Nazim
Klinika Endokrynologii Dzieci i Młodzieży, Katedra Pediatrii, Wydział Lekarski, Instytut Pediatrii, Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków
9.45 - 10.00 Dyskusja (15 min)
10.00 - 10.20 Przerwa (20 min)
10.20 - 11.35 Sesja 2 (75 min)
10.20 - 10.50 Makroangiopatia w wieku młodzieńczym – czy możemy zapobiegać jej powikłaniom w wieku dorosłym (wykład 30 min)

Prof. dr hab. med. Barbara Głowińska-Olszewska

Klinika Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii z Pododdziałem Kardiologii, Białystok

10.50 - 11.20 Zagadnienia socjalno–prawne dotyczące chorych z cukrzycą  - spotkanie z ekspertem (wykład 30 min)

Prof. dr hab. med. Przemysława Jarosz-Chobot

Klinika Diabetologii Dziecięcej, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice

11.20 - 11.35 Dyskusja (15 min)
11.35 - 11.50 Przerwa kawowa (15 min)
11.50 - 13.05 Sesja 3 (75 min)
11.50 - 12.20

Leczenie chorych na cukrzycę typu 1 pompą hybrydową (wykład 30 min)

 

Dr hab. med. Agnieszka Szypowska  

II Katedra Pediatrii, Uniwersytet Medyczny, Warszawa

 

12.20 - 12.50

Domowe pętle zamknięte – Open APS (wykład 30 min)

 

Mgr inż. Adam Niedziałek

 

12.50 - 13.05 Dyskusja (15 min)
13.05 - 14.30 Sesja 4 (85 min)
13.05 - 13.35 Insulinooporność i otyłość u chorego z cukrzycą typu 1 – perspektywy terapii (wykład 30 min)

Dr hab. med. Grażyna Deja

Klinika Diabetologii Dziecięcej, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice

13.35 - 14.05 Zaburzenia funkcji wątroby w cukrzycy typu 1 i otyłości  
(wykład 30 min)

Prof. dr hab. med. Piotr Socha

Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Centrum Zdrowia Dziecka. Warszawa

14.05-14.15

Warzywa, owoce i soki w profilaktyce cukrzycy oraz postępowaniu dietetycznym w chorobie (wykład 10 min)

 Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków

14.15 - 14.30 Dyskusja (15 min.)

 

ZAKOŃCZENIE VI SZKOŁY DIABETOLOGII DZIECIĘCEJ PTEiDD

KONFERENCJA NAUKOWA VI SZKOŁA DIABETOLOGII DZIECIĘCEJ PTEiDD @ 2019

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by Engine Templates